Loader
2015-10-11

Čorbast pasulj sa suvim rebarcima

Ti se pitas - oceni

5 ocena  |  komentara  |  1 slika

Čorbast pasulj sa suvim rebarcima

Ovo je recept za savršen čorbast pasulj. Ovde ćete pored detaljnog recepta da pronadjete i savete i trikove kako da vam se pasulj brže skuva i kako da se tokom konzumiranje istog ne stvaraju gasovi u stomaku.Ukoliko volite, u pasulj možete dodati i mleveni kim ili pak listove nane jer to smiruje nadutost stomaka.Uživajte u omiljenom jelu bez neprijatnosti.:)

Sastojci

 • 700 gr pasulja
 • 350 gr suvih rebara
 • 1 šargarepa isečena na kolutove
 • 1 šargarepa narendana
 • oko 150 gr slaninice
 • nekoliko češnja belog luka sitno nasečenog
 • jedna cela glavica belog luka (kasnije je izvadimo)
 • 1 crvena paprika isečena na štapiće
 • 2 glavice sitno nasečenog crnog luka
 • Mlevena aleva paprika
 • Vegeta ili so po vašem izboru

Postupak

Korak 1

Pasulj potopite u hladnoj vodi dan ranije nego što imate u planu da kuvate isti.Ovaj korak činimo kako bi se sutradan pasulj lakše i brže skuvao.

Korak 2

Procedimo pasulj od vode u kojoj je stajao tokom noći i nalijemo ga novom vodom.Kuvamo nekih 20 minuta da pasulj vri i prosipemo prvu vodu.Ovaj korak činimo kako se kasnije, nakon konzumiranja pasulja ne bi javljali gasovi u stomaku.

Korak 3

Nalijemo pasulj toplom vodom, dodamo rendanu šargarepu, šargarepu isečenu na kolutove, celu glavicu belog luka i sitno nasečen crni luk. Dodajemo suva rebra koja smo prethodno dobro oprali. Vi možete suva rebra prethodno da prokuvate u posebnoj šerpi nekih 20-ak minuta.

Korak 4

Tokom kuvanja nalivamo pasulj uvek toplom vodom kako ne bi zagoreo ( topla voda se koristi kako proces vrenja ne bi ni u jednom trenutku prestao i da bi se pasulj brže skuvao).Pasulj kuvamo od 1,5 h do 3 sata i vreme kuvanja pasulja zavisi od vrste pasulja i od starosti istog.Pasulj mora svo vrema da vri na laganoj vatri,poklopljen.

Korak 5

Na sred procesa kuvanja pasulja ( znači pasulj i dalje nije kuvan, ali su mu zrna delimično omekla, vidite na snimku) izvadimo glavicu belog luka i dodajemo isečenu slaninicu. Ovom prilikom ja sam koristila domaću slaninicu koja je bila dosta masna, pa sam je pre dodavanja propržila, a masnoću koju je ista pustila osrtaviću sa strane, kako bi njome kasnije zapržila pasulj.Ukoliko vam je slaninica dosta mesnata vi je možete dodati ( i trebate :)) bez ikakve termičke obrade.U pasulj dodajemo i crvenu papriku isečenu na štapiće. Nastavljamo kuvanje pasulja uz povremeno dolivanje vode, prema potrebi.

Korak 6

Ja lično volim kad je pasulj iako je čorbast gušće kozinstencije,pa nalivam pasulj češće sa po manje vode, samo da mi pasulj ne bi zagoreo. Vi, ukoliko volite baš, baš čorbast pasulj nalivajte sa više vode. Gustinu pasulja odredjujete dodavanjem vode u pasulj i kasnije blažom ili jačem zaprškom.

Korak 7

Pasulj nikada ne solite tokom kuvanja, jer su suva rebra i slanina već slani, tako da ukus korigujete kada je pasulj već spreman.

Korak 8

Na masnoći od slaninice (vi ukoliko niste upržavali slaninicu uzmite nekoliko kašike ulja) propržite nasečen beli luk, dodajte nekoliko kašike brašna i čim se brašno užućka i počne da peni, pomerite sa vatre i dodajte kasiku mlevene paprike.

Korak 9

Zapršku ulijte u pasulj koji vri i kuvajte još nekih 5 minuta. Sada, probajte pasulj, po ukusu i potrebi dosoliti.

Korak 10

Ukoliko pasulj kuvate za dva dana imajte na umu da mora da vam bude redji, jer se za sutradan pasulj sam zgusni, ali je ujedno tada i ukusniji. Pasulj služite vruć uz domaći hleb i salatu od kiselog kupusa.Prijatno!