Loader

“Zdrave namirnice” koje baš i nisu zdrave !

By : | 0 Comments | On : November 5, 2016 | Category : Saveti i Preporuke

Neke od namirnica se navode kao da su zdrave , a zapravo i nisu baš. Na primer kada naiđete na neki proizvod na kome piše bez masnoća, prirodni, dijetalni, to može biti samo reklama koja služi da kupcima privuče pažnju. Evo koeu bi namirnice trebalo izbegavati:

Braon šećer: Nekada se tvrdilo da je braon šećer zdraviji od belog jer je prirodniji i manje rafinisan. Ipak, obe vrste šećera se prave od saharoze tako da postoji jako malo razlike između njih. Zapravo, braon šećer je u većini slučaja beli šećer kome je dodata melasa.

Supe iz kesice: Ove supe sadrže mnogo soli, putera i konzervansa. Ovakvu kombinaciju sastojaka zaista ne želite u svom organizmu, tako da se potrudite da uvek pripremite sebi i bližnjima domaću supu ili čorbu.

Palačinke sa puno proteina: Znamo da je protein od velikog značaja za svaku ćeliju u organizmu, ali ipak, proteinske palačinke nisu baš najbolji izvor makronutrijenata. Neke od ovih proizvoda sadrže 27 g šećera iz različitih zasliđivača, čak se nalaze i  proteini soje, šećerni alkohol i nezdravi aditivi.

Sušeno voće:Sušeno voće je zdravo, ali zbog dehidracije kojom se dobija, ono je puno gušće i samim tim kaloričnije od svežeg voća. Uvek radje odaberite sveže voće( primer: šolja svežeg grožđa sadrži oko 60 kalorija, dok suvo groždje u istoj količini sadrži  čak 450 kalorija.).U neke vrste voća se dodaje šećer prilikom sušenja (Mango i borovnice), tako da trebate da izbegavate da ih jedete u većim količinama.