Loader

Zašto su štetne veštačke prehrambene boje?

By : | 0 Comments | On : October 27, 2016 | Category : Saveti i Preporuke

Boje čine hranu primamljivom i interesantnom, a pored toga obojena hrana stimuliše apetit. Ali u posledje vreme su veštačke boje na lošem glasu. Zato su u nekim zemljama zabranjene za prodaju.

Evo zašto su prehrambene boje štetne u ihrani:

– Prave se od nafte: Boje za hranu su adetivi, sintetizovani su od nafte i katrana.

-Kancerogene su: Prehrambene boje sadrže kancerogene sastojke kao što su benzen i 4 -aminobifenil. Crvena boja može izazvati oštećenje hromozoma i oticanje limfnih čvorova, dok žuta boja uzrokujte alergiju, astmu i ekcem, a često i tumor štitne žlezde.

Izazivaju ADHD poremećaj: U Austriji, Norveškoj i Danskoj, istraživanja su utvrdila povezanost veštačkih boja u hrani i hiperaktivnost kod dece. Istraživanja u jednoj od stranih zemalja na uzoraku od 200 dece, pokazalo je da je 75 odsto roditelja primetilo poboljšanje u ponašanju i pažnji nakon što su eliminisali veštačke boje  iz ishrane deteta.

-Podižu nivo estrogena: Brojna istraživanja pokazala su da veštačke prehrambene boje deluju kao estrogen u ljudskim telu. Visok broj estrogena u telu može izazvati rak dojke i smanjiti seksualnu želju kod muškaraca.