Loader

Proso za dobru krvnu sliku!

By : | 0 Comments | On : November 10, 2016 | Category : Saveti i Preporuke

Za razliku od rižota, za ovo doba godine preporučujem prosoto, jelo na bazi prosa i povrća jer je poznato da blagotvorno deluje pre svega na želudac, slezinu i gušteraču, ali preporučuje se i onima koji piju antibiotike jer pomaže obnavljanje crvene flore. Zbog znatnih količina vitamina E, A i B,  proso efikasno ulepšava ten, kosu i nokte. Preporučuje se malokrvnim osobama, jer ima mnogo magnezijuma i gvožđa.

Kiselost organizma nastaje usled prekomerne upotrebe prerađene hrane i životinjskih namirnica, a to vodi ka pojavi gotovo svih bolesti. Zato se savetuje spremanje jela od namirnica koje imaju alkalna svojstva, a jedna od najboljih alternative je proso.

Proso se sprema veoma jednostavno jer se kupuje oljušten, kuva se veoma kratko, svega dvadesetak minuta, u tri puta više vode.Može da se priprema u slanoj i slatkoj varijanti.

Proso je dobar za trudnice, decu, bebe i dojilje.

Proso žitarica pomaže u razvoju i popravlja oštećena tkiva, uspešno smanjuje rizike od dijabetesa tipa 2, , pomaže ženama da izbegnu pojavu kamena u žučnoj kesi, dobar je u prevenciji raka dojke, a i smiruje rizike od astme u dečijoj dobi.