Loader

Prirodan lek protiv anemije!

By : | 0 Comments | On : March 18, 2015 | Category : Saveti i Preporuke

Kupine se koriste u narodnoj medicini godinama, a inajviše su bogate gvoždjem, pa se preporučuju osobama koje pate od anemije.

Gotovo svi delovi ove biljke imaju lekovita dejstva. Kupinin list sadrži rastvorljivo vlakno odnosno pektoin koji snižava nivo holesterola. Čaj od lista kupina se koristi kao pomoć za čišćenje krvnih sudova i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.

Pripremanje čaja – čaj se priprema tako da se dve čajne kašičice osušenih i usitnjenih listova kupina preliju sa 2,5 dl kipuće vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, procedi i dodati nekoliko kapi limunovog soka i nešto meda. Kod ispiranja usta ( čaj je dobar za glivice i za upalu sluzokože ) upotrebljava se čaj bez dodataka za postizanje boljih rezultata.

Kupina sadrži visok sadržaj kalijuma, te je dobra i za snižavanje krvnog pritiska. Kupine treba da koriste i dijabetičari, jer kupine sprečavaju oštećenje krvnih sudova, a na taj način i štite vitalne organe.

Od ukusnog ploda kupine prave se džemovi, marmalade, sokovi, kupinovo vino i slatko. Od ovog voća možete napraviti i ukusan kolač.

Koristite kupine kao hranu, da ih ne bi koristili kao lek.