Loader

Badnje veče-običaji!

By : | 0 Comments | On : February 1, 2016 | Category : Saveti i Preporuke

Badnje veče je praznik koji je posvećen porodici. Smisao ovog praznika nekada je bilo okupljanje sve čeljadi na posnoj trpezi, koja se najčešće postavljala na podu. Za večeru JE pripreman neparan broj posnih jela, a kako se verovalo,to je imalo veze sa kulturomom predaka. Trpeza se spuštala na pod jer se smatralo da će tako biti najbliža dušama pokojnika. Zato je večera proticala u miru i tišini, a ako je ko i bio zavađen, Badnjeg dana se morao obavezno izmiriti.

Sada živimo u drugom vremenu, pa su neki običaji prilagodili istom. Danas se više ne praktikuje večera na podu, već sa stola ispod kojeg je prostrta slama.
Šta sve treba da se nadje na trpezi?
Pored Badnjačke pogače i soli, na trpezi treba da se nađe i riba pržena na ulju, presan kiseo kupus preliven uljem, med, vino i pasulj. Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista, Riba, kao i hleb, simboliše Gospoda Isusa Hrista, so simboliše silu božansku, koja čuva delo božje, kao što so čuva hleb i ribu od plesni i truleži. Vino predstavlja krv Spasiteljevu, a med simboliše sladost večnog života.
Na stolu takodje treba da se nadje sveća i sito u koje domaćica stavlja stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe.Ovo sve predstavlja želju za berićetom i dobrim životom.