Loader
2019-12-12

Japanski pamuk kolač

Ti se pitas - oceni

4 ocena  |  komentara  |  1 slika

Kako biste pripremili ovaj kolač potrebno je da pratite upute, a i da budete strpljivi tokom pripreme. Ipak, trud će vam se višestruko isplatiti.

Sastojci

  • 6 jaja
  • 60 gr butera
  • 100 ml mleka
  • 80 gr brašna
  • 100 gr šećera

Postupak

Korak 1

Odvojiti belanca i žumanca. U jednoj posudi za mućenje staviti 5 belanca, a u drugoj 5 žumanca i jedno celo jaje.

Korak 2

U manju šerpu staviti 60 gr butera, pa dodajte 100 ml mleka. Kuvati na pari dok se margarin ne otopi i sjedini sa mlekom. Pomeriti sa vatre i dodati brašno, koje direktno sejete nad posudom i blagim poktretima mešamo da se sastojci sjedine.Smesa mora da bude homogena i bez grudvica.U smesu dodajemo jedno po jedno žumance i neprestalno mešamo da dobijemo homogenu smesu.

Korak 3

U posudu sa belancima dodajte jednu četvrtinu male kašičice soli i mutite. Postepeno dodajte 100 gr šećera. Belanke morate da umutite u čvrst šam, kao za šlag. Šam mora čvrsto da stoji.

Korak 4

Dodajte 1/3 šama u činiju sa puterom i lagano izmešajte da dobijete glatku i ujednačenu teksturu. Zatim dodajte preostali šam i izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Korak 5

U četvrtasti pleh od 18 cm koji je obložen pek papirom ulijte polako smesu. Taj pleh stavite u drugi veći pleh. U rernu staviti najveći pleh- pleh od rerne, te dodajte ova druga dva pleha. U pleh koji je do pleha sa kolačem sada ulijte vodu.

Korak 6

Pecite kolač na 150 stepeni oko 90 minuta.Odmah nakon pečenja kolač izvadite iz tepsije. Nemojte pleh okretati, već izvucite ceo kolač držeći za pek papir koji visi sa strane tepsije.Odvojiti pek papir sa strane kolača i tako ostaviti da se hladi. Ohladjen kolač isecite.

Korak 7

Kolač je vazdušast, sundjerast, pa otuda i naziv pamuk kolač, recept potiče iz Japana.